La mecànica, un sector amb falta de dones

El número de dones que treballen en les ocupacions anomenades de coll blau en sectors com el de la mecànica segueix sent molt baix a Espanya i a tot el món. Tradicionalment masculins, aquests llocs de treball estan més ben pagats que d’altres treballs manuals en què les dones són més presents com els que tenen a veure amb les cadenes de muntatge o amb la neteja.

Així ho destaca la professora de la Universitat Carlos III Margarida Torre en un estudi publicat a SAGE en què analitza la segregació entre les ocupacions conegudes com de coll blau, considerant factors estructurals i individuals. Amb dades representatives de 25 països, la feina de Torre conclou que les dones que volen millorar el seu estatus no ho fan intentant accedir a llocs de treball manuals més ben pagats com el de mecànic sinó acudint al que es coneix com a ocupacions de coll rosa. És a dir, feines com a venedores, auxiliars sanitàries o secretàries. D’aquesta manera es deixa totalment de banda aquelles ocupacions tradicionalment masculines perpetuant la segregació.

L’estudi de Margarida Torre també apunta que la igualtat avança en professions qualificades, però no en les manuals. A més apunta que la segregació en la formació professional és molt més alta que en el sistema educatiu general.

A l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV) treballem cada dia per incrementar la presència de dones en els nostres cursos de manteniment d’aeronaus.

La mecànica, un sector amb falta de dones
Idioma