La importància del FOD en aviació

 

El FOD té molta importància en el sector de l’aviació. Les seves sigles en anglès signifiquen: Danys per Objectes Estranys. Fa referència, per tant, a tots aquells objectes sòlids situats a la pista d’un aeroport que poden ser potencialment succionats pel reactor d’un avió, provocant danys en les aeronaus i a les persones.

Per evitar que això passi, els professionals del sector tenen un paper molt important. Els tècnics en manteniment aeronàutic són una peça clau pel correcte funcionament de tots els passos que es donen abans d’enlairar.

Des de l’EFAV tenim una llarga experiència en la formació de professionals del sector de l’aviació. Som l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú que des del 1985 imparteix cursos per formar tècnics de manteniment d’aeronaus, amb llicència aprovada en l’àmbit Europeu.

Oferim el curs de Formació Bàsica de la Llicència de Manteniment d’Aeronaus (LMA) B1.1. Amb aquests estudis et podràs convertir en professional del sector aeri i obtenir la titulació de Tècnic Certificador de manteniment d’avions de motor de turbina.

¿Què és el FOD en aviació?

El FOD en aviació té una repercussió econòmica a la indústria aeronàutica de milers de milions cada any. El seu origen és molt variat i són moltes les causes que el provoquen. El FOD és tot aquell objecte estrany que malmet una aeronau. Aquests objectes estan situats a l’àrea d’operacions de l’avió, ja sigui a la pista d’aterratge com en el taller on es fan operacions de manteniment.

L’origen d’aquests objectes pot venir dels següents factors:

 • El personal que treballa en el sector, com mecànics, operaris, tècnics, personal de vol, etc.
 • Una inadequada supervisió en els processos d’entrega, neteja, manteniment, muntatge, etc.
 • El clima i la naturalesa.
 • L’equipament auxiliar de les aeronaus.
 • La infraestructura aeroportuària.
 • Altres factors com animals, brutícia, etc.

Els objectes estranys considerats FOD poden ser molt variats. Els més comuns són:

 • Elements de la infraestructura de l’aeroport, com formigó, asfalt, gomes, etc.
 • Eines, com claus, tornavisos, clau anglesa, etc.
 • Objectes personals, com gel, neu, cendra volcànica, petits animals, etc.
 • Objectes personals, com llapis, candaus, etiquetes identificadors de maletes, etc.
 • Parts de l’avió, com trossos de pneumàtics, taps, pintura, etc.
 • Cargols tant de l’avió com dels motors, com femelles, cargols, volanderes, etc.

Per prevenir la presència de FODS és important formar a tot el personal que està implicat en les diferents operacions que es realitzen en les aeronaus. Cal donar coneixement de la problemàtica i establir bones pràctiques per evitar la seva aparició.

El manteniment aeronàutic és sens dubte una de les accions que més generen FOD. Per evitar-ho, cal que els professionals hagin obtingut una bona formació, aprovisionar-los de papereres on dipositar tots aquells elements que no necessiten o fer un control específic de les eines que utilitzen.

Des de l’EFAV oferim el curs de Manteniment d’Aeronaus (LMA) B1.1, on s’explica el perill que provoca el FOD en l’aviació i quins són els protocols que els tècnics de manteniment han de seguir per evitar-los. Coneix la nostra oferta formativa i converteix-te en un professional del sector aeri.

La importància del FOD en aviació
Idioma